Michael Spyres te gast voor uniek recital in Gent

De Amerikaanse tenor, geboren en getogen in een heel muzikale familie in Missouri, is geen onbekende voor de Vrienden van Opera Ballet Vlaanderen. Hij was twee keer een onvergetelijke Candide in Bernsteins gelijknamige opera-musical en hij zong Faust in Berlioz’ Damnation de Faust in de legendarische productie van ex-Monty Python Terry Gilliam. Nu “heropent” hij de Gentse opera, speciaal voor de Vrienden. 

Nadien werd hij al snel een rijzende ster in de operawereld. Hij stond intussen op legendarische scènes als die van de Opéra National de Paris, de Wiener Staatsoper, de Bayerische Staatsoper in München enz. Enkele Vrienden maakten in februari nog zijn debuut mee aan de Metropolitan Opera in New York (ook in La Damnation de Faust) en werden de dag nadien zelfs vergast op een exclusief ochtendlijk recital, samen met zijn echtgenote Tara en zus Erica.

Wat velen misschien niet weten is dat Spyres ook artistiek directeur is van Springfield Regional Opera, die hij runt samen met zijn jongere broer Sean. Ook daar vielen alle activiteiten sinds maart natuurlijk helemaal stil. Dat, in combinatie met het wegvallen van al zijn engagementen in Europa, maakte het even zwart voor Michaels ogen.
Maar hij bleef niet bij de pakken zitten en keerde zelfs even terug naar een job die hij als tiener nog had uitgevoerd: tuinaanleg en -onderhoud. Hij slotwoorden van Candide “We’ll make our garden grow” dus wel heel letterlijk. Wie er in New York niet bij was, hoort Michael hier, samen met zijn vrouw Tara, in het ontroerende slotduet uit Candide https://youtu.be/4WlK1LlAtQk


In een interview met de plaatselijke krant The Springfield News-Leader zei hij daar het volgende over: ‘Ik heb sinds mijn 23ste meer tijd doorgebracht in Europa dan Amerika, maar het is goed om hier terug te zijn. Er wordt wel eens gezegd dat je niet reist om nieuwe dingen te zien, maar om terug thuis te komen met nieuwe ogen. En dat heeft me inderdaad een nieuw perspectief gegeven: ik heb gevoeld dat hier mijn roots liggen. En ook het heel fysieke werk dat ik nu even doe, doet me eigenlijk deugd.’

Maar hij bereidt zich natuurlijk ook al voor op zijn terugkeer naar Europa en de operawereld in het najaar. ‘In deze crisis zag je dat we kunst nodig hebben om te beseffen hoe we met elkaar verbonden zijn. Ook op afstand, met de balkon- en huiskamerconcerten, kan kunst ons samenbrengen, maar niets gaat boven de live-ervaring.’

En die terugkeer naar het grote podium, nog voor hij opnieuw naar Madrid, Wenen of Parijs trekt, begint bij de Vrienden van Opera Ballet Vlaanderen, want dankzij Peter Vandammes goede contacten met Michael, heeft hij hem bereid gevonden om een recital te komen zingen in de Opera van Gent, exclusief voor ons. Aan de piano wordt hij opnieuw begeleid door Mathieu Pordoy, die hem ook in New York begeleidde. De opbrengsten van dit recital gaan natuurlijk integraal naar Opera Ballet Vlaanderen om de heropstart van de voorstellingen te ondersteunen.

 

PRAKTISCH
za 3 oktober, 17:00u
50 euro (alleen concert)
130 euro (incl. diner na afloop van het concert in de salons) 

Omdat we wellicht nog rekening moet houden met een beperktere capaciteit, verloopt de verkoop in twee fases: 

voor Huisvrienden, Erevrienden en Mecenassen: van 1 juli tot en met 16 augustus via dit formulier
voor alle andere Vrienden: vanaf 16 augustus

Share on :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *