Nadien De Backer blik terug op Aviels eersteling in Genève

Mecenas Nadien De Backer wilde er absoluut bij zijn bij de première van het intendantschap van Aviel Cahn in de opera van Genève.
En ze zette haar indrukken over Glass’ magnum opus Einstein on the beach op papier voor ons. 

Aviel Cahn in genève

Last minute tickets besteld. Een opera van Philip Glass kan ik niet aan mij voorbij laten gaan! Zo dikwijls krijgen we niet de kans om die te horen! En natuurlijk moeten we Aviel voor zijn eerste première in zijn nieuw operahuis steunen. Hem kennende ging er in Genève een nieuwe wind waaien , of nog waarschijnlijker: een klein orkaantje !

En zoals verwacht was het inderdaad een wervelend begin.
Alleen al de keuze van Einstein on the beach als eersteling is gewaagd voor een gezapig operahuis als Geneve.
Geen klassieke opera dus : geen zangers op de scene, wat natuurlijk nogal raar aanvoelde.
Geen cast van gekende zangers, maar een koor van muziekstudenten samen met muzikanten in de ….orkestbak.
Maar op de scène acrobaten, een zeemeermin, een echt wit paard, stierenvechters, Einstein op een vliegende fiets, een reuzebokaal met een duikster verkleed als goudvis … kortom, te veel om op te noemen.
Ik heb me dan ook volledig gefocust op het koor en de muzikanten. Wat een hels karwei om zo een opera zingen. Pure concentratie. Het klinkt heel simpel, altijd maar hetzelfde ‘one two three four’ maar dan honderd keer en heel, heel snel. Of ‘do re mi fa sol’. De zangers waren volledig gefixeerd op de dirigent. Op een rij van 5 mocht er altijd één eventjes niet meezingen, elk om beurt. Anders was het wellicht gewoon niet vol te houden.
De vrouw aan het orgel heeft wel zo goed als 4u non stop gespeeld. Kortom, een huzarenstuk ! Ook voor het publiek: vier uur zonder officiële pauze, maar wel met de toelating om binnen en buiten te lopen. Zelf heb ik de hele opvoering uitgezeten, zonder behoefte om te ontsnappen.
Het was dan ook spectaculair, zowel de muziek als de hele ervaring
De nieuwe intendant van Genève heeft met deze opera zijn statement gemaakt: “Geneva, here I am!”

Opgetekend door Nadien De Backer, na de première op 11 september

Share on :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *